Beschikking Geen Loonheffing (BGL) op lange baan
Het wetsvoorstel Beschikking Geen Loonheffing (BGL) is afgelopen najaar aan de Tweede Kamer voorgelegd. De BGL moet de VAR, de Verklaring Arbeidsrelatie opvolgen. Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en freelancers hebben een VAR - en straks dus een BGL -nodig om zeker te zijn dat de Belastingdienst ze behandelt als ondernemer.
De commissie Financiën van de Tweede Kamer heeft afgelopen week echter besloten de behandeling van het voorstel op de lange baan te schuiven. De bedoeling van het kabinet was de BGL in de loop van 2015 in te voeren. De Kamer vraagt nu aan staatssecretaris Wiebes om eerst alternatieven te gaan onderzoeken.
Zowel vakbonden als werkgeversorganisaties zijn blij met het uitstel. De FNV heeft met name bezwaren geuit ten aanzien van de webmodule die bij de BGL gebruikt moet worden om te zien of iemand er voor in aanmerking komt. De FNV vindt de groep zzp’ers te divers om aan de hand van een set algemene vragen een oordeel te vellen over het ondernemerschap.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat veel werkgevers aarzelen om nog opdrachten aan zzp’ers te geven als de BGL er zou komen, omdat het veel administratieve lasten en fiscale risico’s met zich meebrengt. Blijkt achteraf een BGL ten onrechte afgegeven, dan wacht de opdrachtgever/werkgever een forse naheffing.
De conclusie is dat de aan u afgegeven VAR voor 2014 vooralsnog zijn geldigheid ook in 2015 behoudt.