Nieuwe Europese hypotheekregels reguleren boeterente
Veel huizenbezitters willen profiteren van de lage hypotheekrente. Oversluiten is echter niet altijd voordelig vanwege de boeterente. Deze vergoeding voor het openbreken van het hypotheekcontract kan hoog oplopen, met name wanneer het einde van de rentevastperiode nog even duurt. De kosten om de hypotheek over te sluiten zijn dan hoger dan het rentevoordeel. Daarnaast moet dit bedrag ineens betaald worden.
In de praktijk verandert er niet veel. De Europese hypotheekregels waar de kranten naar verwijzen is de Mortgage Credit Directive (MCD). Deze richtlijn moet een aantal zaken omtrent de hypotheken in de Eurozone gelijk maken en reguleren, waaronder de boeterente. Hieruit zou u kunnen opmaken dat de boete voor vervroegd aflossen komt te vervallen. Iets wat de media gisteren gretig deden. Werkelijke kosten suggereert namelijk dat nu bovenop de gemiste inkomsten voor de bank een extra boete wordt gerekend. De meeste geldverstrekkers berekenen de vergoeding echter op de ‘contante waarde methode’. Dit is (grofweg) het renteverlies van de bank maal de looptijd. Met deze methode benadert de vergoeding het werkelijk geleden financiële nadeel. Daarmee voldoen banken op dit moment aan de nieuwe Europese regels.
Slechts een klein aantal geldverstrekkers heeft het boetebeleid moeten aanpassen. Zij rekenden bijvoorbeeld met een standaard percentage als vergoeding voor vervroegd aflossen. Dit werd vaak toegepast bij de budgethypotheken. Door de nieuwe Europese hypothekenrichtlijn zal voor een kleine groep huizenbezitters de vergoeding voor vervroegd aflossen lager uitvallen. Voor het grootste deel van de huizenbezitters verandert er op dit moment niets.